Beaufortit

Beaufortit

Written by Matias Autio – 2.2.2015

Beaufortissa yhdistyvät sanat beau ja fort, kaunis ja voima. Täydellinen nimi merellistä tunnelmaa kuvaavalle lehdelle. Irlantilainen Francis Beaufort keksi vuonna 1805 uuden merenkäynnin mittayksikön, bofooriasteikon. Sitä käytetään tuulen silmämääräiseen arviointiin. Suomen ilmatieteenlaitos luopui asteikon käytöstä vuonna 1976.

 

0 BOFORIA:
Savu nousee pystysuoraan. Peilityyni meri.

Suomessa osataan arvostaa klassikkoveneitä. Vanhat puurouvat ovat kauniissa kunnossa, ja ne purjehtivat kesäisin aktiivisesti. Klassikkopurjehtijat ovat intohimoisia ihmisiä, jotka viettävät vuosittain satoja tunteja veneittensä loputtomissa kunnostustöissä. Kesän lyhyt purjehduskausi on ohikiitävä euforinen tila, joka kantaa läpi vuoden.

Ilmiö ansaitsi sitä peilaavan julkaisun: arvokkaan, kauniin ja voimakkaita mielikuvia synnyttävän kokonaisuuden. Vuoden 2012 toukokuussa syntyi idea Beaufort Magazinesta.

 

1 BOFORIA:
Tuulen suunnan huomaa savun liikkeestä, mutta tuuliviiri ei käänny. Meren pinnassa on pieniä väreitä.

N1_valo

Ensimmäinen Beaufort syntyi talkoovoimin ja nopeasti. Vain kahdessa kuukaudessa idean siemen muuttui käsin kosketeltavaksi ensijulkaisuksi. Ensimmäinen Beaufort käsitteli puuvene-estetiikkaa ja purjehduskulttuuria. Sivuilla merellisestä kauneudesta kirjoitettiin runollisesti. Syvennyttiin puupurjeveneiden henkeen. Ensimmäinen numero oli purjehduslehti, joka toi tuttuun aiheeseen uuden näkökulman.

 

2 BOFORIA:
Tuuli tuntuu iholla; puiden lehdet kahisevat; tuuliviiri kääntyy. Pieniä, lyhyitä, selviä aaltoja, jotka eivät murru.

N2_valo

Toinen Beaufort keskittyi elämään merellä ja sen rannoilla. Pohdittiin saaristolaista identiteettiä ja meren vaikutusta ihmisiin ja ihmissuhteisiin. Sinisen ja oranssin kontrasti kannessa kiinnitti huomiota. Vuonna 2013 ilmestynyt numero kiinnosti yhä enemmän myös heitä, joille meri on ohikiitävä maisema muiden joukossa. Toisen numeron yhteydessä Beaufort alkoi julkaista myös liikkuvaa kuvaa.

 

3 BOFORIA:
Puiden lehdet ja lehvät havisevat; kevyt lippu suoristuu. Aallonharjat alkavat murtua; silloin tällöin läpinäkyvää vaahtoa aallon harjalla.

n3_valo

Kolmannen Beuafortin ympärille oli kerääntynyt joukko vakituisia tekijöitä. Kantaaottavamman ja kypsemmän lehden sisältö ja ulkoasu näytti laajentuneelta tekijäjoukoltaan. Sukellettiin purjehtijan luonteeseen ja merelliseen identiteettiin.

 

4 BOFORIA:
Maasta nousee pölyä ja irrallisia papereita; pienet oksat liikkuvat. Pitkähköjä aaltoja, joiden harjalla valkoista vaahtoa.

n4_valo

Beaufort ilmestyi neljättä kertaa joulun alla. Huomiota herättävä punamusta kansi kuvasti lehden vahvaa sisältöä: tässä numerossa käsiteltiin ihmisen vaikutusta mereen. Yhteiskunnallisten teemojen lisäksi Beaufortissa oli mukana tuttuja aineksia kuten puuveneet ja kilpapurjehdus.

Beaufortit voit tilata täältä.

Seven Years Sailing

Seven Years Sailing

Tage Söderström, 84, has sailed his entire life. His first boat was a low, five-meter wooden skiff. To this day, …

Me tarvitsemme sinua

Me tarvitsemme sinua

Keräämme Mesenaatti-rahoitusta, jotta voimme julkaista Beaufortin seuraavan numeron syksyllä 2014. Rahoitamme toimintamme tällä hetkellä mainosmyynnillä sekä lehtien irtomyynnillä. Ne kattavat …