Neljä kaunista, vahvaa

Written by Matias Autio – 7.2.2015

Savu nousee pystysuoraan. Peilityyni meri.

Beau ja fort, kaunis ja vahva. Irlantilainen Francis Beaufort keksi vuonna 1805 uuden merenkäynnin mittayksikön, bofooriasteikon. Sitä käytetään tuulen silmämääräiseen arviointiin. Suomen ilmatieteenlaitos luopui asteikon käytöstä vuonna 1976.

1 BOFORIA:

Tuulen suunnan huomaa savun liikkeestä, mutta tuuliviiri ei käänny. Meren pinnassa on pieniä väreitä.

N1_valo

 

Ensimmäinen Beaufort syntyi nopeasti. Vain kahdessa kuukaudessa idean siemen muuttui käsin kosketeltavaksi ensijulkaisuksi. Ensimmäinen Beaufort käsitteli puuvene-estetiikkaa ja purjehduskulttuuria.

 

2 BOFORIA:

Tuuli tuntuu iholla; puiden lehdet kahisevat; tuuliviiri kääntyy. Pieniä, lyhyitä, selviä aaltoja, jotka eivät murru.

N2_valo

Toinen Beaufort keskittyi elämään merellä ja sen rannoilla. Pohdittiin saaristolaista identiteettiä ja meren vaikutusta ihmisiin ja ihmissuhteisiin. Sinisen ja oranssin kontrasti kannessa kiinnitti huomiota. Vuonna 2013 ilmestynyt numero kiinnosti yhä enemmän myös heitä, joille meri on ohikiitävä maisema muiden joukossa. Toisen numeron yhteydessä Beaufort alkoi julkaista myös liikkuvaa kuvaa.

 

3 BOFORIA:
Puiden lehdet ja lehvät havisevat; kevyt lippu suoristuu. Aallonharjat alkavat murtua; silloin tällöin läpinäkyvää vaahtoa aallon harjalla.

n3_valo

Kolmannen Beuafortin ympärille oli kerääntynyt joukko vakituisia tekijöitä. Tässä julkaisussa sukellettiin purjehtijan luonteeseen ja merelliseen identiteettiin.

 

4 BOFORIA:
Maasta nousee pölyä ja irrallisia papereita; pienet oksat liikkuvat. Pitkähköjä aaltoja, joiden harjalla valkoista vaahtoa.

n4_valo

Huomiota herättävä punamusta kansi kuvastaa neljännen Beaufortin vahvaa sisältöä: tässä yhteiskunnallisessa numerossa käsitellään ihmisen ja meren moniulotteista suhdetta.

Beaufortit voit tilata täältä.

Beaufortit

Beaufortit

Beaufortissa yhdistyvät sanat beau ja fort, kaunis ja voima. Täydellinen nimi merellistä tunnelmaa kuvaavalle lehdelle. Irlantilainen Francis Beaufort keksi vuonna …

Seven Years Sailing

Seven Years Sailing

Tage Söderström, 84, has sailed his entire life. His first boat was a low, five-meter wooden skiff. To this day, …